Снимка: Нова тв

Колегите на акушерката са плакали, когато гледали записите от камерите в болницата, които са разкрили какво точно се е случило със 7-дневното бебенце. Плакали са и прокурори, разкри пред Нова телевизия говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Тя съобщи още, че няма показания от колегите на акушерката, че е имала проблеми. "Нямаме обяснение за случилото се", поясни още тя.

"Записът съдържа шокиращи кадри. Направила е опит да го задуши с ръце, притискайки гърлото му. Това е особена жестокост към бебето. Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, но разследването ще установи какви са били мотивите й. Назначена е психологично-психиатрична експертиза, предполагам, че ще имаме заключение в скоро време и ще установим какво е състоянието й", обясни Арнаудова.

Още по темата

40-годишната Емилия Ковачева се е отнасяла добре към останалите бебета в болницата. Гушкала ги е грижовно и ги е галела.

Жестоката сцена се разиграва в отделението по неонатология. Всички си задават въпроса какво е накарало акушерката да прояви тази агресия. В същото време майки, които са били израждани от нея, пишат по форумите, че това не може да бъде истина. Описват я като професионалист и добра жена. Колегите й казват същото и я наричат "златна жена" и жена, която прави път и на мравката.

Стана ясно, че Емилия е карала втора последователна смяна, когато е извършила деянието.

В студиото гостува и д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница "Св. София". Тя обясни, че наистина на моменти е трудно да се работи, особено ако преумората е огромна, но поясни, че ако е достатъчно психически стабилен един лекар или една акушерка, би се справила.

Д-р Григорова е категорична, че случаят с 40-годишната акушерка и 7-дневното бебе има предистория. Зам.-директор на Първа АГ болница "Св. София" напомни за тежките условия, в които работят гинеколозите и акушерките.

По думите й, поради ниското заплащане, много от тях работят на няколко места. Д-р Григорова призна и, че многократно се налага на колегите й да дават извънредни смени, но разясни, че никога те не са били една след друга и винаги е имало почивка между тях.

"Някак си не мога да допусна, че в поведението й не е имало някакви индикации, че нещо се случва с нея.
Вероятно е имало такива, вероятно в последно време е станала по-сприхава. Струва ми се нереалистично просто изведнъж това да се случи", на мнение е криминалният психолог Тодор Тодоров.

В момента малката Никол е в стабилно състояние. Неонатолозите в "Токуда", в която бебето е преместено, са успели да овладеят мозъчния оток бързо. Странното е, че по тялото на бебето не е имало видими следи за побой, обясняват лекарите.

Стана ясно още, че майката на пострадалото бебенце е изпаднала в следродилна депресия след случилото се с детенцето й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase