Снимка: Dnes.bg

Адски трафик по магистралите се очерта през седмицата за лятото, след като кабинетът отпусна финално 100 млн. лв. за ремонти.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че пътуването ще отнема повече време и призова за търпение. Тя разясни, че докато се ремонтира едното платно, движението ще се извършва двупосочно в другото с ограничение до 60 км/ч.

Изглежда шофьорите се изнервиха предварително, та ден по-късно премиерът Бойко Борисов съобщи, че ремонтите по магистралите ще са до 1 юли и ще продължат през септември, „за да не се спекулира по темата“.

Ремонтите започват в началото на следващата седмица. Същия ден започва и ремонтът на основната пътна артерия в София - бул. "Цариградско шосе".

Докато депутатите „ваканцуват“, министрите поставиха ударно начало на съдебната реформа със заявка за промени в Конституцията. От представеното от премиера Бойко Борисов се разбра, че управляващите искат разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска, мандатът на Съвета да се съкрати и решенията му да се вземат публично.

Ще има ли подкрепа от депутатите, предстои да видим.

Още в първия работен ден след празниците съдия Румяна Ченалова, която ВСС отстрани за 6 месеца от СГС, беше обявена за издирване, след като няколкократно тя и брат ѝ Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явяха при следовател, за да ѝ бъде повдигнато обвинение.

Ченалова обаче се яви в сградата на ДАНС и беше арестувана. По искане на прокуратурата тя остана под стража за срок от 72 часа. Бяха й повдигнати обвинения за престъпление по служба и за документно престъпление.

В четвъртък прокуратурата поиска постоянното ѝ задържане заради тежестта на престъплението, в което е обвинена, както и заради евентуалната възможност да се укрие.

След среднощно петчасово заседание Софийският градски съд я пусна от ареста под парична гаранция от 8 хил. лв.

Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин изпрати сигнал, че не се очертава глобален конфликт на Русия със Запада. Държавният глава направи това по време на 13-ата „пряка линия“ - ежегодния формат, в който той отговаря на въпроси, зададени от гражданите, в пряк ефир.

Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна. „Война с Украйна е невъзможна", заяви Путин. "Живейте спокойно".

Руският президент обаче говори повече за икономика, отколкото за Украйна. В изказванията му имаше оптимизъм предвид думите му, че най-лошото от икономическите проблеми за Русия заради санкциите на Запада и понижилите се цени на петрола е преминало.

В света на спорта за пореден път поводите ни за гордост са свързани с Григор Димитров. Първата ни ракета достигна до четвъртфиналите на Мастърса в Монте Карло, след като победи миналогодишния шампион Стан Вавринка от Швейцария с 6:1, 6:2. Преди това пък Гришо се разправи с италианеца Фабио Фонини с 2:0 сета и с Фернандо Вердаско от Испания с 2:1 сета.

За съжаление българинът не успя да стигне до полуфиналите в турнира, след като отстъпи пред французина Гаел Монфис с 0:2 сета – 1:6, 3:6.

Седмицата във футбола пък бе белязана отново от събитията в ЦСКА. В четвъртък един от главните акционери в ЦСКА Петър Манджуков обяви, че лицензът на клуба е спасен, след като са платени 800 000 лева. Бизнесменът обаче призна, че не е голям оптимист за бъдещето на "армейците" и сподели, че от бизнес гледна точка е по-добре ЦСКА да фалира и да започне от нулата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase