Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров даде положителна оценка за работата на прокурорите, работили по случая "Румяна Ченалова".

Съдийката беше освободена след дълго заседание, приключило тази нощ, срещу 8 000 лева гаранция. Прокуратурата настояваше тя да бъде оставена в ареста под стража.

Още по темата
"За мен колегите прокурори, работили по случая на съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата“, каза Цацаров, цитиран от "Фокус". Той обясни, че вероятно освобождаването й под парична гаранция ще бъде протестирано от Прокуратурата. "Моята преценка за работата им е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да вържи работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук", каза още главният прокурор.

Цацаров даде подкрепа за промените в Конституцията, но обяви, че те не са достатъчни за съдебна реформа. Той обясни и че ще коментира предложенията, когато ги види като вече разписани текстове.

"Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони", каза обвинител №1. Според него в съдебните зали не може да се промени каквото и да е, ако не се пренапишат основните закони на съда и  прокуратурата. "Тоест един такъв път с прагматични промени трябва да върви ръка за ръка с промените в Конституцията", обяви още Цацаров във Велико Търново.

Главният прокурор обясни и че има положително отношение към идеите на премиера, правосъдния министър и депутатите. Той обаче щял да ги коментира, когато ги види написани. "Едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да ни бъдат представени”, каза той.

Намерението да се промени Конституцията и да се раздели ВСС на две части, едната от които да се избира от парламента, лансира вчера премиерът Бойко Борисов. Управляващите обявиха, че започват консултации с партии в парламента, той като за промени в основния закон е нужно мнозинство от две трети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase