Филип Златанов. Архив: Булфото

Върховният касационен съд ще разгледа на 25 март жалбата на Филип Златанов, който получи 3 години затвор заради аферата със скандалните тефтерчета, съобщава БТА.

Според обвинението той е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Очаква се на тази инстанция бившият председател на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси да даде обяснения.

Още по темата

Златанов ще бъде представляван от Адвокатска къща "Савова & с-ие", а жалбата е срещу решението на Софийския апелативен съд, който в края на миналата година потвърди присъдата на Златанов. Тогава докладчикът по делото съдия Иван Стойчев е бил с особено мнение, според него Златанов е трябвало да бъде изцяло оправдан.

Междувременно, окончателното заключение на проверката за мистериозно изчезналите две тефтерчета, разпоредена от софийския градски прокурор Христо Динев, показа, че няма нарушения и отговорни длъжностни лица от столичното следствие.

Делото срещу Златанов започна на 31 март миналата година и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата той е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника са открити такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase