Снимка: архив Булфото

Съдия Биляна Чочева беше избрана за член на съдебния състав по делото срещу Цветан Цветанов за шестте „Не“-та.
Тя е избрана на мястото на подалия отвод в понеделник Бисер Троянов, който беше дългогодишен говорител на ЦИК, съобщи БНР.

По същото дело за съдия докладчик беше избрана Татяна Кънчева от ВКС, която беше разпоредена чрез системата за случайно разпределение на делата. Третият член на съдебния състав остава Жанина Начева.

Делото срещу бившия вътрешен министър е насрочено пред ВКС за 17 април.

Още по темата
През февруари Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор за Цветанов по това дело.

С нея той бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу трима души. Цветанов отказал да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Срещу бившия вътрешен министър се водят още две дела.

По делото за длъжностно присвояване през януари Цветанов бе оправдан, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

По другото - за незаконно подслушване, през май миналата година Цветанов беше оправдан на първа инстанция. Очаква се до средата на март да се произнесе и втората съдебна инстанция - Софийският апелативният съд

Обвинението по това дело е, че като вътрешен министър той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase