Снимка: архив Булфото

Съюзът на съдиите и пет неправителствени организации поискаха от президента Росен Плевнелиев да проведе публични консултации, преди да издаде указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Организациите изпратиха писмо до държавния глава, в което го призовават да вземе лично отношение, преди да утвърди или не избора на новия съдебен шеф.

Още по темата
Панов беше избран за председател на ВКС след гласуване във Висшия съдебен съвет миналата седмица. Вотът предизвика много спорове заради искането на част от членовете във ВСС и Реформаторския блок да е таен, а не с електронни устройства.

Според Съюза на съдиите и неправителствените организации това е направило избора на председател на ВКС неубедителен. Те критикуват и отказа на ВСС да изготви и обяви предварително качествата, които трябва да притежава бъдещият съдебен шеф.

„От изявленията на членовете на ВСС в процеса на изслушване не стана ясно кои са конкретните качества, мотивирали мнозинството да предпочете избрания кандидат“, се казва в писмото.

Организациите са притеснени и от това, че изборът на председател на ВКС е приключил по прогнозирания в  медиите начин, който е бил обвързан с политически интереси.

Конституционната Ви функция в процеса на легитимирането на избрания за този пост изисква да повдигнете въпроса за убедителността на избора, завършва писмото до президента. Под него стоят подписите на шефове на Съюза на съдиите, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, „Правна програма“ РискМонитор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase