Павлина Панова. Снимка: БТА

Реформата в съдебната система не трябва да се възприема като революция, а като еволюция. Това заяви пред членовете на ВСС Павлина Панова, която е кандидат за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на съда.

Още по темата
Според нея ВКС няма съществени недостатъци нито във визията си пред обществото, нито в тълкувателната дейност.

Панова не се съгласи с опонента си Лозан Панов, че трябва да се прилагат "хирургически мерки". Няма почва да се говори за "гнили ябълки", продължи тя, цитирана от БТА.

В изказването си Павлина Панова засегна и проблема в Софийския градски съд със случайното разпределение на делата.

Създава се чувство за зависимости и за това как се разпределят дела на конкретни магистрати, дори за изчакване едно дело да се реши "правилно" от конкретен магистрат. Това не е чувство за независимост, посочи Панова.

Тя припомни, че е привърженик на идеята ВСС да бъде разделен на две колегии. Именно това бил модерен подход.

Павлина Панова обясни, че е мотивирана, за да участва в надпреварата за втори път не като резултат от гласуването на членовете на съвета първия път (тогава тя получи девет гласа), а като отзвук сред магистратите и подкрепата на съдиите.

Тя допълни, че участието й не е на инат, а от желание да се реализират практическите идеи за управление на ВКС.

Панова възрази на думите на опонента си Лозан Панов, който заяви, че ако пътят минава през разделението на хората, по-добре да не гласуват за него. Според нея така се дават грешни сигнали както към членовете на ВСС, така и към обществото.

ВКС не е разделен, дава позитивни сигнали към обществото и не е в имиджова криза, допълни тя. По думите й съдиите все повече имат желание да участват в управлението на съда и не им е безразлично кой ги ръководи.

Попитана какво мисли за начина на гласуване днес - с бюлетини или електронно - Панова заяви, че ВСС сам трябва да реши как да гласува и остави членовете сами да преценят.

Въпросите към Панова от страна на членове на ВСС стигнаха до там, че да отговаря за конкретни дела, тъй като е ръководител на наказателното отделение на ВКС. Едно от цитираните дела е това срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов.

Делото се е забавило малко повече от месец, тъй като съдията, който е докладчик, е писал тълкувателно решение. Панова получила уверение, че до края на седмицата ще има решение.

Тя се обяви за формат на ВСС, който да заседава на сесии. Очевидно БОРКОР не проявява активност. И това търпи критика в доклада на ЕК, посочи Панова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase