Снимка: архив, Ройтерс

6 млн. лв. коледни премии са си разпределили в съдебната система. Бонусите ще отидат за членовете на ВСС и всички магистрати и съдебни служители в страната.

Според Соня Найденова, представляващ т.нар. правителство на съдебната власт, средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.

Още по темата
Тя заяви пред bTV, че икономисаните средства от Фонд „Работна запата“ са били разпределени с единодушие.

През лятото служебният кабинет отпусна на съдебната система спешно 9 млн. лв., за да не спре работа.

Още 10 млн. лв. дойдоха и с актуализацията на бюджета. В сряда на редовното си заседание правителството предостави 16,5 млн. лв. като трансфер по бюджета на съдебната власт за покриване на неизпълнението на приходите за 2014 г.

От стенограмата на заседанието става ясно, че премиерът Бойко Борисов се възмущава от решението за бонусите в съдебната система.

„Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира“, коментира той.

Преди ден правосъдният министър Христо Иванов пък посъветва членовете на ВСС вместо да си раздават бонуси, да похарчат парите за нов софтуер за разпределение на делата, след като стана ясно, че в настоящия има пропуски и той може да бъде манипулиран.

Според Найденова обаче правосъдният министър се е шегувал, че трябва парите за бонуси да отидат за нов софтуер, който по думите й ще струва около 100 000 лв.

Тя призна, че компютърни специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана.

За скандала с „гнилите ябълки“ Найденова заяви, че от думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан е убягнало това, че за съмненията си той е разговарял с правосъдния министър дни преди да даде интервю. Според нея е изгубено ценно време за проверки и да не се налага тези обвинения да бъдат излагани публично.

По думите й действията на съдия Румяна Ченалова са били предмет на поне две проверки от лятото насам, едната от които по отношение на начина на разперделение на делата, а целта е да се установи кои са отговорните за нападките към съдебната система и „има ли и други, които можем да свържем с нарушения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase