Съдия Румяна Ченалова. Снимка: Булфото, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Още по темата

Производството е по предложение на петима членове на съвета - Галя Георгиева, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Соня Найденова и Димитър Узунов.

По информация на "Правен свят" причината за дисциплинарното производство е констатирани забавени от нея производства, нарушения по конкретно дело, както и уронване престижа на съдебната власт. Данните за нарушения са констатирани от Инспектората на Висшия съдебен съвет, който извърши проверка на дейността на Търговското отделение на СГС.

Делото „Белведере груп” обаче също има отношение за наказанието на съдия Румяна Ченалова, обяви пред журналисти Соня Найденова, представляващ ВСС след заседанието на Висш съдебен съвет. Найденова допълни, че вече е избран дисциплинарен състав по образуваното дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Състават е с членове: Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Даниела Костова, съобщава "Фокус".

Както Dnes.bg съобщи, в телевизионно интервю преди десетина дни посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан обвини съдебната ни система, че в нея има "гнили ябълки" и отправи директните обвинения към съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд за действията ѝ по дело за несъстоятелност на дъщерни фирми на френската компания "Белведере груп".

По-късно по време на изслушване пред ВСС самата Ченалова отговори, че френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се е заблудил при изразените от него съмнения, че дело срещу френска фирма се е паднало неслучайно на нея.

Пред журналисти съдия Ченалова коментира, че не е допускала нарушения по делото с френската фирма и допълни, че това ще се установи. По думите й в публичното пространство се тиражират много неверни неща, а френският посланик е дълбоко заблуден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase