Снимка: Dnes.bg

Седемте обвиняеми, задържани по време на антитерористичната операция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пазарджик тази седмица, остават за постоянно в ареста. Окръжният съд в Пазарджик им наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” .

Още по темата
Според съдията по делото срещу организатора на групата Ахмед Муса Ахмед има достатъчно данни, че не само е проповядвал радикален ислям, но е и призовавал към свещена война. За останалите обвиняеми съдът твърди, че те не са просто мюсюлмани, а са стигнали до по-крайната форма на изповядване на мюсюлманската религия.

Седмината обвиняеми, които бяха задържани при мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата, имаха право на последна дума преди съдебното решение. 

„Аз съм духовна личност, нямам нищо общо с водача на Ислямска държава, дори и не го познавам. Невинен съм, искам най-малката мярка”, каза пред магистратите Ахмед Муса Ахмед, сочен за тартор на организираната престъпна група, проповядвала радикален ислям.

Сред задържаните е и 29-годишната Александрина Ангелова, която е студент в първи курс „Българска филология” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 

„Аз съм мюсюлманка, в нашата религия няма нищо крайно и нищо крайно не съм извършила. Стресирана съм, не съм спряла да плача. Моят съпруг 48 часа не знаеше къде съм. Не се приемам за виновна”, заяви студентката в съдебната зала, където беше с бурка на главата.

„Все едно съм все още във филм, смешно ми е, нищо не съм направил”, каза  38-годишният Ангел Симов от Пазарджик, който е с начално образование. 

30-годишният Стефан Александров-Тефик от Асеновград е основно образование. Той беше лаконичен пред магистратите: „Само добро съм правил, това се казва в моята религия, не проповядвам лоши неща. Водя лекции за исляма, в които се казва да правим добри неща”, заяви той. 

"Проповядвам лекции за еднобожие, което се казва „Да правим добро”, не съм виновен”, пък бяха единствените думи пред съдията на 32-годишния Светослав Минчев, който е неграмотен.

„Притеснен съм, от 4 години съм мюсюлманин, нямам омраза към други раси и религии. Ние изповядваме да сме добри. Това, което е надписано на знамето е надпис на всевишния: Не на крайния ислям!, това е молитва, не съм виновен.”, заяви Ерджан Смаил, 33-годишен със средно образование.

30-годишният Стефан Димитров също е неграмотен. „Никой никога не е виждал нищо лошо от нас, все хубави неща сме казвали – да не пушим, да не пием, да не крадем. Моля за най-малката мярка”, каза той пред магистратите. 

На 4 декември от 10 часа сутринта ще бъде заседанието на Пловдивския апелативен съд, когато подсъдимите ще обжалват наложените мерки за неотклонение „задържане под стража”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase