Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на петима народни представители - Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на представителя на Европейския парламент Сергей Станишев, съобщават от прокуратурата

През последния месец главният прокурор няколко пъти обяви, че след старта на новото НС отново ще иска имунитети на депутати, срещу които има водени наказателни производства.

Още по темата
През октомври СГС спря две дела заради депутатски имунитет - срещу Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

От прокуратурата уточняват, че имунитетът на Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят три наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи.

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител, се посочва в съобщението.

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан заради внесен обвинителен акт за хулиганските си действия. В началото на миналата година той влезе в конфликт с френското аташе в самолета за Варна, а на летището удари полицай от охраната. 

Депутатът Георги Свиленски от БСП е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети.

Имунитетът на Илия Илиев от ДПС е поискан за водено срещу него досъдебно производство за данъчни престъпления, а Димитър Димитров от БСП е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase