Снимка: Булфото

Съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета Василева, беше разпитана в столичното следствие тази сутрин. Тя беше призована по разследване за пране на пари, което се води срещу нея и съпругa й.

Още по темата
След като приключи разпитът, който продължи малко над два часа, нейният адвокат Менко Менков каза, че не са й повдигнати обвинения.

Досъдебното производство за пране се води срещу двамата, но тя е разпитана само в качеството си на свидетел.

Разпитът й се е водил основно около въпроса за имота на семейството в Швейцария. Той добави, че половината от средствата, с които имотът е закупен, са лични - на Цветан Василев, а другата половина са изтеглени от швейцарска банка от съпругата му.

По думите на Василева и на адвоката й става въпрос за апартамент от 200 квадратни метра, който бил с течащ покрив и е струвал 20 милиона евро.

Според Менков е ясно е откъде са доходите, с които Цветан Василев е платил половината, защото му е правена данъчна ревизия в края на 2012 година.

Съпругата му е изтеглила 10 милиона евро от швейцарска банка и най-вероятно сега именно банката ще го вземе, защото апартаментът е ипотекиран срещу кредита, който обаче семейството не може да обслужва, защото са запорирани сметките и на двамата.

Относно доклада за състоянието на КТБ Василева коментира, че е използван такъв метод за одит, който да обслужва интересите на БНБ и на тези, "които искат да съсипят банката".

По думите й няма такава дупка в кредитния портфейл, за какъвто се говори, а необезпечените кредити са под 2 на сто.

Тя определи като фарс обвиненията срещу съпруга й за източване на 206 млн. лв. от банката.

„Явно някой така е решил, има следствие и прокуратура те ще установят кой стои зад това“, коментира Василева, цитирана от БНТ.

Антоанета Василева коментира, че съпругът й е изцяло ангажиран с възстановяването на КТБ, и смята, че тя може да бъде преструктурирана.

Василева допълни, че е присъствала на голяма част от преговорите с инвеститорите в банката, и посочи, че те имат интерес да я преструктурират.

Попитана дали смята, че умишлено се подготвя ликвидацията на КТБ, тя заяви "ако наблюдавате действията на БНБ, вероятно да".

Менко Менков посочи, че Цветан Василев е последният, който желае ликвидацията на КТБ, и възстановяването й е възможно заради интереса на големи инвеститори. Той уточни, че става въпрос за Оманския фонд и фонд, базиран в Лондон, които са заявили желание да възстановят банката.

Менков отбеляза, че Цветан Василев не се страхува от повдигнатото му обвинение и е обявен за издирване с червена бюлетина в Интерпол незаконосъобразно.

Той добави, че банкерът е готов да отговаря на въпроси, включително и с видеоконферентна връзка. По думите му дори и да иска, Василев не може да се прибере у нас защото задграничният му паспорт е отнет и ще бъде задържан на границата, пише БТА.

Антоанета Василева добави, че съпругът й е бил заплашван по телефона, с писма и чрез посредници. Тя посочи, че няколко пъти са били изпратени писма до главния прокурор с молба да му бъде осигурена физическата безопасност, но за съжаление, към момента отговор на тях няма.

Антоанета Василева каза, че съпругът й е заявил, че няма да участва в управлението и в капитала на банката и е готов да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания. По думите й той е готов да участва с всички свои активи за преструктурирането на банката, но няма да участва в капитала й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase