Снимка: архив, БТА

Човешка грешка е последната версия за взрива в завод „Миджур“ в село Горни Лом, обяви вътрешният министър Йордан Бакалов пред bTV.

При инцидента на 1 октомври загинаха 15 души. МВР шефът призова тези, които тиражират версията за саботаж, да представят доказателства.

Още по темата
„В България обикновено се появяват много версии, но в края на краищата истината е там някъде във взрива“, каза министърът.

За възможен саботаж намекнаха собственикът на завода Емил Митков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в нощта на изборите.

Бакалов отново заяви, че собственикът на завода очевидно е имал протекции на високо ниво. Той не пожела да конкретизира за какво са разговаряли с него, но посочи, че бизнесменът е бил обезпокоен от споменаването на името на един от загиналите и се е учудил, че той е бил на място.

На въпрос чия е била протекцията, Бакалов отговори, че има подозрения, но са нужни доказателства. По думите му контактите на собственика са на високо ниво и са действащи и в момента.

В разговори с местни хора те разказали още за хората, които посещавали винарната на бизнесмена и  ходели с него на лов.

Според вътрешния министър още през 2007 година, когато е подписван договорът за утилизацията на тези мини, МВР е дало негативно становище, защото мините са много опасни, технологичният режим е опасен и количествата са прекалено големи.

По думите му сделката наистина е голяма. „Говорим за милион и половина евро, доколкото си спомням, но не бих казал, че съм точен“, уточни той.

Бакалов заяви, че преди години се е обсъждало да има един утилизационен център, но „явно други сили тогава успяха да надделеят“.

Министърът беше категоричен, че е време българските бизнесмени да инвестират и в безопасни условия на труд, а не само във вили и яхти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase