Цар Киро. Снимка, архив Булфото

Кирил Рашков остава в ареста. Това реши Апелативният съд, потвърждавайки наложената му мярка от Окръжния съд на 14 юли "задържане под стража". Днес магистратите разглеждаха мярката му за неотклонение, наложена му по повдигнатите обвинения за контрабанда и държане на 501 грама живак. 

"Срещу Рашков вече е повдигнато трето обвинение - за държане на над 20 археологически монети без съответната регистрация по Закона за културното наследство”, съобщи пред Dnes.bg апелативният прокурор Андрей Атанасов.

Още по темата

Самият Рашков не се яви в съдебната зала, защото бил в прединфарктно състояние и с обострен диабет. Адвокатът му твърди, че Рашков е искал да "предаде живака доброволно на вторични суровини".

"Има обява от здравната инспекция, че всяко домакинство, което държи живак, може да отиде на датите 20, 21 и 22 октомври в РИОКОЗ и да го предаде, ние твърдим, че живакът не е опасно вещество”, заяви пред съдебната зала адвокат Росица Драгинова.

"Аз не знам как може да се предаде живак на вторични суровини, което е силно действащо вещество и което е поставено под тежък разрешителен режим”, контрира прокурор Атанасов.

Според запознати с веществото се изработват плаки за печатане на фалшиви пари.

Според защитата няма данни за направата на мръсна бомба с живака. Веществото е открито в автомобила, собственост на сина на Кирил Рашков – Ангел. Според обвинението Рашков-баща е пренесъл живака незаконно през границата си с Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase