Снимка: Dnes. bg

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро.

Още по темата
Срещу него е повдигнато обвинение, че без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество - 501 грама живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

„Според експерта по делото живакът се използва за така наречените мръсни бомби със силно поразяващо действие”, заяви окръжният прокурор Румен Попов.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода.

„От живак после ще се превърне в някакъв труп, пак е политическа поръчка”, твърди съпругата на Рашков - Костадинка, която не бе допусната до болничната стая, където се разгледа мярката за неотклонение.

В болницата дойде и съдията по делото.

Доказателствата до този момент сочат, че Рашков е извършил деянието, в което е обвинен.

„Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка”, поясниха от Окръжния съд в Пловдив. 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase