Снимка: архив Impact Press Group

Варненският окръжен съд осъди на 8 месеца пробация Марин Маринов от Девня за това, че е изял костенурка от защитен вид.

Още по темата
От съобщението на съда става ясно, че на 25 май тази година мъжът отишъл в градината си, в която отглеждал домати. Във високите треви видял костенурката и решил, че може да се нахрани с нея. Показал плячката на комшията и му обяснил какви са намеренията му спрямо животното.

Съседът подал информация в полицията, но когато органите на реда пристигнали, вече било късно. Марин обяснил на полицаите, че изял животинката от глад.

По-късно експерти установили, че животното е от вида Testuro ibera - "Шипобедрена сухоземна костенурка", която е от защитен от закона вид.

Според член 278 д от Наказателния кодекс който унищожи екземпляр от европейски или световно защитени диви гръбначни животни, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

59-годишният мъж обаче постигна споразумение с Варненска окръжна прокуратура и през следващите 8 месеца ще има задължителни срещи с пробационен служител. За същия период от време, два пъти седмично, ще се регистрира и по настоящ адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase