Виолета Николова, Снимка: Impact Press Group

Софийският апелативен съд оправда бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, която е подсъдима за присвояването на 53 000 лева от бюджета на институцията.

На първа инстанция Софийският градски съд постанови петгодишна ефективна присъда на ексшефката на агенцията. Тогава присъда получи и финансовият контрольор Тотка Стоилова - 2 г. затвор и глоба от 3000 лева, тъй като тя като финансов контрольор в агенцията не е предприела правилните действия, когато Николова е оформяла паричните надбавки.

Още по темата
На втора инстанция Стоилова също получи оправдателна присъда.

Днес магистратите оправдаха и Райна Иванова, която е заемала длъжността директор на "Човешки ресурси и връзки с обществеността", която на предходната съдебна инстанция получи 3-годишна условна присъда.

Днешното решение може да се протестира от прокуратурата пред Върховния касационен съд.

Dnes.bg припомня, че бившата шефка на агенцията Виолета Николова беше обвинена в присвояването на голяма сума от държавния бюджет. През 2011 г. разследване установи, че тя сама си е дала бонуси за десетки хиляди лева.

След като си тръгна, тя сама призна пред медиите, че е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.

"Когато говорим за бонуси, нека имаме предвид големия денонощен труд, който съм положила", заяви ексшефката на агенцията, след като сдаде поста.

Виолета Николова не намери нищо нередно сама да оценява работата си и обясни, че това право й е дадено от закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase