Сотир Цацаров съобщи, че са разпитани 81 свидетели по случая с Пенгезов. Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече разследването срещу съдия Веселин Пенгезов да е свързано с процедурата за избор на нов председател на Софийския апелативен съд, предаде БТА.

Още по темата
В момента Пенгезов оглавява това съдилище и мандатът му приключва.

От 2010 г. Пенгезов е бил разследван за злоупотреби с евросредства, когато е бил председател на Военно-апелативния съд.

Разследването срещу Пенгезов е за отклоняване на евросредства, предназначени за изграждане на софтуер.

За периода от 2010 до 2013 г., когато поема поста главен прокурор, Цацаров отказа да коментира как е работено по разследването. От януари 2013 г. досега обаче вече са били разпитани 81 свидетели.

Цацаров коментира, че приема преценката на екипа, който работи по разследването, и допълни, че същият прокурор е работил интензивно през първите три години "толкова, доколкото е можел да работи сам".

Вече свикнах да има дела, по които години не е работено, отговори Сотир Цацаров на въпрос.

Държавата е в такова състояние, правосъдието и донякъде медиите също, защото живеем от избори до избори, коментира Цацаров и отново отхвърли хипотезата разследването срещу Пенгезов да е обвързано с процедурата за избор на председател на Софийския апелативен съд.

Ако следваме тази логика, всеки четвъртък трябва да отмятам присъствие на заседанията на ВСС, част от прокурорите и спецзвеното за разследване срещу магистратите да излязат в отпуск и по време на избори да не се работи. Прокуратурата няма да спре по време на избори, категоричен беше главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase