Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че трудно ще се стигне до лицата, написали чужди имена и ЕГН-та в подписките за регистрация на партии и коалиции за участие в eвровота на 25 май.

По думите му разследването на тези злоупотреби е изключително трудно, защото престъпленията не са извършвани на едно и също място и по едно и също време.

Още по темата
„Друг е въпросът, че в тези случаи са използвани личните данни на хора, които са в интернет – в търговския регистър, в други бази данни, навсякъде. Самото подписване е престъпление”, допълни Цацаров.

По думите му трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ и прокуратурата ще положи усилие да ги открие, защото става дума за престъпление.

Главният прокурор съобщи, че се увеличава броят на жалбите за фалшиви имена и ЕГН-та в подписките.

„Влизайки в ЦИК, подписите се официализират. Целта е била да се наберат достатъчно количество подписи, а явно е без значение, че част от тях всъщност въобще не са поставени от хората, за които се представят”, коментира Цацаров.

Прокуратурата ще работи само по жалбите за злоупотреба с лични данни, в които има ясни данни за престъпления.

Цацаров останал доволен от вчерашната среща между прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни по казуса.

На нея е било постигнато ясно разграничаване на правомощията - жалбите, които касаят само злоупотреби с лични данни, да бъдат изпращани до Комисията за защита на личните данни, а тези с явни данни за престъпление -  да бъдат насочени към прокуратурата.

В коментар за възможността да се проверяват иманата в сайта на ЦИК, главният прокурор каза, че е съгласен с мнение, изразено от адвокат Александър Кашъмов, че това би дало възможност на недобросъвестни работодатели да проверят партийното пристрастие на своите служители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase