Георги Първанов и Румен Петков във Военния съд. Снимка БТА

Георги Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.) се яви във Военния съд в София като свидетел по делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

Генерал Киров беше обявен в присвояване на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров. Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност. Милионите според Киров са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата.

Още по темата
Първанов е призован от защитата на Киров, днес той бе разпитан при закрити врата, тъй като делото е секретно.

На излизане от съда бившият президент каза, че дал обща оценка на ръководството и разузнавателната служба като цяло. Той подчерта, че "лично никога не е имал отношение към финансирането на службата, още по-малко към детайли за конкретни акции".

„По времето на Киров службата бе засилена. Имаше няколко конкретни операции. Една от тях бе най-големият дипломатически успех в началото на 20 век, а именно спасяването на българските медицински сестри в Либия“, заяви Първанов в коридора на съда.

Показания в съдебната зала дадоха още бившият министър на вътрешните работи Румен Петков и бившите ръководители на специални служби Бриго Аспарухов и Димо Гяуров.

Петков направи само лаконичен коментар, в който посочи, че е работил с Киров и е разказал пред съда впечатленията си.

Механизми за отчет на всички средства има, заявиха след разпита си и Аспарухов, и Гяуров. Потвърди го и самият Кирчо Киров. По думите му има правилник, който действа още 1995 година и не е бил променян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase