Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

Висшият съдебен съвет призова политиците да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие у обществото към нея.

Становището на ВСС е във връзка с декларацията на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна в петък, в която той осъди остро пускането на нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов под „домашен арест“ и заради „зачестилите в последните седмици атаки срещу съда и прокуратурата“.

Още по темата

"Ако Октай Енимехмедов беше направил опит да стреля не по Доган, а по Борисов, по Плевнелиев, щяха ли да бъдат толкова безпомощни специализираните органи на българската държава, а и днес нападателят щеше ли да се радва на статута си на медиен герой под домашен арест", попита в петък Местан.

В становището си ВСС изтъква, че не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса.

"Напомняме, че съществува законова процедура за обжалване на тези актове, в която процедура се установява тяхната правилност. В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред", заявяват от ВСС.

В становищено се казва още, че Висшият съдебен съвет намира, че публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет.

В петък и ръководството на Софийския апелативен съд категорично възрази срещу „опитите за натиск и внушение, правени в общественото пространство, че определенията и решенията на магистратите, работещи в съда, са повлияни от фактори, които не са свързани със закона и доказателствата, представени по всеки един отделен случай“.

Днес Местан задочно отговори на ВСС, като попита защо съветът е бил "толкова мълчалив при многобройните груби намеси от изпълнителната в съдебната власт в периода юли 2009 - май 2013 г."

В коментара си лидерът на ДПС пояснява в скобки - виж Цветанов и уволнената от ВСС след проблем именно с Цветанов съдия Мирослава Тодорова – Борисов с Кокинов в Банкя.

За разлика от тях, както вече подчертах в изявлението си, ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС. Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, заявява Лютви Местан.

Според него позицията на ВСС е разбираема от гледна точка на конституционните функции на този орган, "с уговорката за необходимостта да е била последователна".

"Аз не по-малко от ВСС очаквам с нетърпение мига, когато Европейската комисия ще снеме мониторинга от България по глава "Правосъдие", заявява още Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase