Прокурорът по делото Илиян Точев. Снимка: Булфото

Прокуратурата ще протестира присъдата на Октай Енимехмедов, обяви Илиян Точев, обвинител по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Софийски градски съд оправда днес Октай Енимехмедов по обвинението за опит за убийство на Ахмед Доган с мотив, че прокуратурата не е доказала тезата си.

Още по темата
Енимехмедов обаче получи присъда за закана за убийство и извършване на непристойни действия в размер на 3 години и шест месеца затвор.

Присъдата е подписана с особено мнение от единия от съдебните заседатели по отношение на тежестта на наказанието. Той смята, че е трябвало младежът да бъде осъден на една година и един месец затвор.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд в срок от 15 дни. Прокурорът по делото обаче заяви, че процесът днес не е приключил, а това е едва първата стъпка.

Той добави, че на по-горна инстанция очаква различен резултат. По думите му най-трудното за доказване по това обвинение е умисъл от страна на Енимехмедов да убие Доган.

„Би било нелогично да не повдигна обвинение за опит за убийство, при положение че експертизата дава становище, че е възможно да се причини смърт от близко разстояние, и неговите действия относно стремежа му да влезе в непосредствена близост до пострадалия и да произведе изстрели”, заяви прокурорът.

На въпрос дали очаква реакция от ДПС заради оправдателната присъда, обвинителят посочи, че в един наказателен процес винаги има недоволни страни.

„В един съдебен процес винаги има недоволни хора, затова последните години съдебната система е оплювана. Ако едно производство не приключи със споразумение, винаги има недоволна страна и това е нормално – и в гражданското право, и в административното право“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase