Снимка: БТА

Президентът по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като днес прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия шеф на антиконфликтната комисия Филип Златанов заради това, че не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

Още по темата
Прокуратурата смята, че той е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Според съобщението на прессекреариата Росен Плевнелиев не само, че не се облагодетелства от прекратяването на проверката, ами напротив - това вреди на репутацията на президента.
 
„Прекратяването на производството означава, че във всеки един момент същият сигнал може да бъде разгледан отново. Правата на лице, заемащо публична длъжност, което не е в конфликт на интереси, какъвто е случаят с президента, са защитени, когато спорът се реши по същество.
 
Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента“, пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase