Данаил Георгиев (в ляво) и Живко Желев ще лежат в затвора за трагедията в Симеонвоград. Снимка: Булфото

Делото за катастрофата на "Черния Великден" приключи.

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд и присъди 12 години лишаване от свобода на Данаил Георгиев - шофьорa на колата, който на 23 април 2011 година помете на тротоара група младежи от Симеоновград.

Шестима от тях загинаха на място, а двама бяха ранени. Данаил се лишава и от правото да управлява автомобил за срок от 15 години.

Още по темата
Братовчед му Живко Желев, който е обвинен в това, че му е дал ключовете за колата във въпросната нощ, е осъден на 7 години лишаване от свобода и 10 години без право да управлява МПС.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Dnes.bg припомня, че тежката катастрофа стана минути преди полунощ на Великден през 2011 година. Според експертизите Данаил е бил пиян и е карал колата на братовчед си с над 130 километра в час.

Той загубил контрол над автомобила, ударил се в железобетонен стълб, след което качил возилото на тротоара, където помлял пешеходците.

Процесът срещу Данаил и Живко започна на 8 декември 2011 година - 8 месеца след жестоката катастрофа, която отне живота на Яница, Мелин, Гошо, Трифон, Красимир и Евгени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase