Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд отхвърли искането на 48 народни представители за касиране на изборите в Турция, съобщава сайтът на съда.

През май „Ред, законност и справедливост“ обяви, че ще сезира Конституционния съд за 51 784 гласа от Турция. Според председателя на партията Яне Янев във всичките 86 секции има фалшификации.

По думите му там е имало дописване на избиратели, които не са имали право на глас, купувани са номера на невалидни български документи за самоличност и са подавани повече от 935 гласа в секция, което надвишава максимума.

Има секции, в които са подавани над 1 200 гласа, каза Янев и изчисли, че ако изборите в секциите в Турция бъдат касирани, ДПС ще изгуби 5 депутатски мандата.

Още по темата
Част от мотивите на КС стъпват на експертизата, според която като цяло се констатира значително подобрение на качеството на работата на СИК на територията на Турция и почти пълна липса на нарушения и несъответствия.

Изключение са секциите, в които са гласували повече от 935 избиратели, и трите секции с протоколи с непълни лични данни на избирателите.

Експертизата е констатирала, че няма случаи на липса на подписи върху страниците на допълнителните списъци в секциите в Турция, където под разделителната линия са дописвани явилите се в изборния ден избиратели.
Тези допълнителни страници са били подписвани от председателя или друг упълномощен член на СИК, се посочва в мотивите на решението.

Според съда оплакването на депутатите за незаконно откриване на СИК в Турция не се подкрепя от представените доказателства.

От „Ред, законност и справедливост“ заявиха в съобщение, че „отказът на Конституционния съд да касира недействителните гласове от Турция обслужва ДПС и интересите на Тройната коалиция, управляваща страната в момента“. В решението липсват юридически аргументи и факти, има само витиевати текстове, които гузно оправдават този чисто политически акт на КС, смятат от партията на Яне Янев.

Според РЗС единственото спасение за България е приемане на нова Конституция, чрез която да може да се премахнат "всички уродливи посткомунистически структури".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase