Пламен Горанов. Снимка: Facebook

Смъртта на  Пламен Горанов е нещастен случай, никой не го е подбуждал към самоубийство.

Това са двата основни извода на прокуратурата във Варна, според която няма данни за престъпление при запалването на младия мъж пред общината във Варна на 20 февруари.

Определението на Районната прокуратура е от няколко страници, от които стават видни обстоятелствата, при които той е предприел фаталният ход със самозапалването.

В документа, изпратен до редакцията на Dnes.bg от говорителя на прокуратурата в морската ни столица Десислава Йотова, става ясно, че Горанов не е имал психични проблеми, не е употребявал наркотици и алкохол в големи количества.

Още по темата

При разпитите негови приятели споделили пред разследващите, че той се е вълнувал от проблемите на гражданското общество и остоявал законността и справедливостта, като се възмущавал, в случаите когато даден човек не може да защити интересите си по законов ред.

Изводите на прокуратурата са, че Пламен Горанов е мислел, че ще може да се справи с положението, като се изгаси сам или ще му помогнат други, които ще го забележат и изгасят. По време на зловещия си акт пред общината той е бил сам, доказано е по безспорен начин, че записите от видеокамерите в района не са манипулирани и са заснели всичко.

Ето какво точно е станало – по часове, минути, даже секунди

На 20 февруари сутринта Пламен Гаронав отива пред сградата на Общината. Бил е облечен с тъмно яке, тъмни панталони и шапка с козирка. На гърба си носел туристическа раница. В ръцете си държал плоскост (плакат) с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17,00 часа на 20.2.2013 г.", а отпред, пред тялото си, носел туба, червена на цвят, поставена през рамото му.

Горанов се качил по стълбището на общината, като на междинната площадка спрял и поставил плоскостта на земята, след което отново я вдигал и тръгнал по стълбите нагоре към входа.

Когато стигнал най-горе на площадката, поставил плоскостта върху кошче за отпадъци, намиращо се вдясно от официалния вход, свалил тубата, която носел през рамо, поставил я на земята, свалил и раницата от гърба си.

След това започнал да търси нещо в десния джоб на панталона си. Впоследствие, взел тубата от земята и се залял. Надигал левия си крак, свит в коляното и го залял, а след това залял и десния си крак, като около него се образувало мокро петно.

Когато оставил тубата на земята, Горанов отишъл към раницата, разкопчал я отгоре и надигнал капака в горната й част, като развързал и въже. Впоследствие наклонил раницата и отворил долния преден джоб. От него извадил шише - черно на цвят, което паднало и се изтърколило до кошче за отпадъци, извадил и бяло платнище (чаршаф).

След това се върнал при тубата и я сложил на врата си, посредством колана, закрепен на нея, така че тя се намирала малко под гърдите му. Отишъл до кошчето за отпадъци, вдигнал черното шише и го поставил в изправено положение.

Всичко това е записано от камерите за видеонаблюдение на Община–Варна, които предавали случващото се пред общината на монитор в т.н. "дежурна стая".

Освен това действията на Горанов са били забелязани и от служител на Община–Варна, който се намирал до остъкления вход на сградата и веднага уведомил за тях двама полицаи, които се отправили към входната врата на сградата.

Забелязвайки ги, Горанов започнал енергично да маха с ръцете си, като движенията на ръцете му били в посока от тялото навън, наподобяващи жестове, с които показва, че иска някой да се махне.

Единият от униформените отворил вратата и го попитал: "Какво правиш?", като същевременно направил две крачки напред. Горанов отвърнал на зададения му въпрос: "Не се доближавай, ще се запаля!".

Вторият полицай, чувайки отговора му, погледнал към него и видял в дясната му ръка запалка. В този момент колегата му направил две крачки напред, а Горанов отстъпил с две крачки назад.

Полицаят направил още седем крачки към него, а от своя страна той отстъпил назад, като застанал до ръба на първото стъпало. В този момент Горанов пламнал, след което паднал на площадката, обхванат от пламъци.

Униформеният тръгнал към него, като се опитвал с ръце да погаси тялото му. Неговият колега, който бил до вратата, видял пламъците и веднага влязъл в сградата, за да търси пожарогасител.

През това време Горанов започнал да се търкаля надолу по стълбите, като на мястото, където бил паднал, продължавал да гори. Разбирайки, че няма да може да го загаси с голи ръце, и другият полицай влязъл в сградата и отишъл в дежурната стая, където държали пожарогасител с вместимост 10 кг.

През това време неговият колега, който вече успял да намери пожарогасител, се върнал обратно, взел оставения до кошчето за отпадъци чаршаф и слязъл по стълбището, като започнал с него да гаси тялото на пострадалия.

На помощ се притекъл и водач на лек автомобил, чиято самоличност, въпреки проведеното щателно издирване, не е установена, също се включил в акцията да изгасят мъжа, с носения от него автомобилен пожарогасител.

Малко по-късно другият полицай излязъл от сградата с носения от него пожарогасител и побягнал надолу по стълбите, като стигайки до тялото, започнал да гаси пламъците.

Според разследващите и записите - Пламен Горанов е бил напълно погасен в 07:30:39 ч.

Очевидец на кошмара станал и охранител в бизнес сграда "Комфорт", намираща се срещу Общината, който също се притекъл на помощ с носен от него пожарогасител, но стигнал до мястото, в момента когато пострадалият бил почти напълно изгасен.

Именно той чул Пламен Горанов да говори, като казал: "Киро, Киро …", "Аз исках само мирно да протестирам, сега трябваше да съм на почивка в Анталия и не съм искал да се самоубивам".

Сигналът за случилото се е бил подаден към Спешна помощ в 07,29 часа. Медицинският екип пък пристигнал пред сградата на Общината в 07:35:23 ч. и веднага започнал да обработва на място пострадалия, като дрехите му били махнати, той бил поставен на носилка и качен в линейката.

Единият от медиците чул от Горанов думите, че не искал да умира, а искал само да се махне Киро. 

След качването му в линейката бил проведен кратък разговор с него за това какво се е случило.Той бил контактен през цялото време, казал трите си имена и ЕГН, обяснил, че се е залял с бензин, около 3–4 л., че не е искал да се самоубива, а само да протестира и че искал кметът да подаде оставка.

През цялото време той говорил и бил превъзбуден, питал даже в коя болница ще бъде настанен, като не споделил дали е бил придружен от някой пред сградата.

Впоследствие Горанов е приет във "Военномедицинска академия", в отделение "Термична травма, пластично-възстановителна и естетична хирургия". Часът на постъпването му е 07,50 ч.

Въпреки надеждите и опитите на лекарите Пламен Горанов почина на 3 март.

От заключението на извършената съдебно-медицинска експертиза е установено, че причината за смъртта му е изгаряне ІІ-ІІІ степен на около 80% от повърхността на тялото, довело в токсоинфекциозния си стадий до развитие на сепсис и полиорганна недостатъчност.

По делото е била изготвена и посмъртна комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която установила, че Горанов е бил активен мъж с лидерски черти, оптимист, в зависимост от ситуацията и насрещния опонент – по-лесно възбудим.

При отстояване на мнения и идеи бил склонен да влиза в спорове, да избухва, но не губел изцяло себеконтрол. Тъй като Пламен Горанов е бил затворен за личния си живот, така е и планирал показно и индивидуално да протестира срещу управлението на Варна, без да въвлича други хора, тъй като планът му бил рискован и е представлявал опасност за живота.

От протоколите на свидетелските показания става видно още, че никой не е бил в състояние да му внуши или повлияе в нещо, което той не желае да направи. Мислел е, че, самозапалвайки се, ще може да се справи с положението, като се изгаси сам или ще му се помогне от други лица, които ще го забележат.

Надявал се е чрез своите бързи рефлекси и спортни навици да изгаси пожара и поради тази причина е започнал да се търкаля по стълбите.

Не е оставил предсмъртно писмо, не се е сбогувал по никакъв начин и с близките си, дори не е загатнал, че има намерение да сложи край на живота си.

Според експертизите действията му на 20 февруари подсказват, че той е нямал сериозно намерение наистина да се самозапали, а по-скоро да протестира, заплашвайки, че ще се запали.

Може да се приеме, че в стресовата ситуация е натиснал запалката и не е преценил риска поради изключителното напрежение и възбуда от този екстремен акт, допълват прокуратурата.

От изготвената по делото видеотехническа експертиза не е установена външна намеса, монтаж или друго подобно вмешателство.

С оглед на всичките експертизи и свидетелски показания наблюдаващият прокурор е постановил производството по делото да бъде прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase