Ваньо Минков влиза в съда. Снимка: Булфото

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на варненеца Ваньо Минков в САЩ. Решението бе взето този следобед на заседание на съда.

Близки и приятели на младия мъж протестираха тази сутрин пред Окръжния съд в града. В началото на юни въз основа на Заповед за арест, издадена от Федералния съд на САЩ, Варненският окръжен съд задържа временно за 2 месеца Ваньо Минков.

Американските власти поискаха това и извършването на редица процесуално следствени действия заради повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, че от лятото на 2011 до април 2013 година Минков е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет.

Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами. На 11 юни втората съдебна инстанция - Апелативният съд във Варна, остави в ареста младия мъж. Според магистратите задържането му е съобразено с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от българска страна през май 2009 година.

Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода, отчитат магистратите.

"Искам справедлив процес за сина ми, искам българската правосъдна система да отсъди правилната посока, тъй като ако Ваньо Минков бъде екстрадиран в САЩ и осъден, то там го грози затвор от 60 години, ако е в България, наказанието му е от 2 до 8 години.

Обвиненията срещу сина ми се крепят само на предположения. Къде в света има американец, който да бъде екстрадиран в която и да е част от света", каза минути преди началото на процеса в Окръжния съд майката на Ваньо.

"Ако не сме държава, то поне да станем щат на Америка. Защото по логиката на двустранния договор за екстрадиция излиза, че и районният прокурор на Провадия може да настоява за екстрадицията на американец само защото той е нагазил в лехата на някой провадиец", каза единият от адвокатите на обвиняемия Бранимир Балачев.

Според него и колегата му Иван Томов по делото са допуснати множество процесуални нарушения, за които ще бъде сезиран главния прокурор Сотир Цацаров.

Освен това визираният документ като молба за екстрадиране не отговаря на нито едно изискване на договора за екстрадиране, подписан от двете държави.

"Америка не е изпратила до България никаква декларация, с която да гарантира, че процесът срещу нашия гражданин ще бъде справедлив. Ако варненската прокуратура има данни за престъпление, извършено на територията на страната ни, по закон тя следва да образува досъдебно производство", обясниха още защитниците на Минков.

Магистратите обаче обявиха за неоснователни доводите на защитата за процесуални пропуски и съдът прие, че е надеждно сезиран, с което допусна екстрадиция на Ваньо Минков в САЩ.

Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase