Николай Кокинов. Снимка: Булфото, архив

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е обжалвал уволнението си в съда. На 7 август Върховният административен съд е образувал дело по жалба на Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет за освобождаването му от длъжност. Засега не е публикувана жалбата на бившия градски прокурор и мотивите му остават неизвестни, съобщи "Правен свят".

"Обжалвам само наказанието, което ми е наложено от Висшия съдебен съвет – за освобождаване от длъжност. Аз нямам намерение да се върна на работа в съдебната система, но искам да имам възможност да се запиша в адвокатска колегия", поясни Кокинов пред „Правен свят“ и добави, че е "приютен" в правна кантора, в която официално ще започне работа следващия месец, но отказа да каже коя е тя.

Още по темата
По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише като адвокат в продължение на две години от освобождаването си.

На 11 юли ВСС уволни Кокинов заради скандала с изтеклите СРС-тата от разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов в Банкя.

От разпространения разговор става ясно, че Кокинов дава информация на Мирослав Найденов за делото, което се води срещу бившия министър. От думите на тримата участници в срещата става ясно още, че бившият градски прокурор се опитва да си издейства ходатайството на Бойко Борисов за поста апелативен прокурор на София.

Освен това Кокинов дава информация на бившия премиер какви са изводите в доклада от проверката на прокуратурата в МВР за незаконното подслушване, преди още държавното обвинение да ги обяви официално.

След разпространението на записа Кокинов най-напред подаде оставка от ръководния пост, а два дни по-късно поиска да напусне съдебната система. Втората оставка не бе приета, тъй като по онова време срещу него имаше висящо досъдебно производство за нарушение на случайния принцип за разпределение на дела и преписки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase