Николай Кокинов Снимка: архив, Булфото

След две седмици ще е ясно дали бившият градски прокурор  Николай Кокинов ще бъде уволнен дисциплинарно заради участието  си в скандалния запис с бившия премиер Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов в Банкя. Това съобщи членът на ВСС Ясен Тодоров.

Преди седмица от прокуратурата обявиха, че Борисов, Найденов и Кокинов не са извършили престъпление при проведения разговор.

След разпространяването на записа Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП, защото от подслушаната среща ставаше ясно, че изнася пред Мирослав Найденов данни от досъдебното производство срещу него, както и резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване по сигнала на Сергей Станишев. В разговора се чуха и обиди към магистрати. Оказа се обаче, че единственото престъпление, което е осъществено по време на разговора между тримата, е незаконният запис и тепърва ще се установява кой го е направил.

Още по темата
Само за 15 минути днес адвокатката на Кокинов Петя Колева и  членовете на дисциплинарния състав заседаваха по казуса. 

За да няма съмнения, че решението на състава ще бъде законоиздържано и ще издържи пред ВАС, Тодоров каза, че вчера цял ден съставът е чел съдебна практика.  Самият Кокинов не се яви на изслушването, но и законът не го
задължава. 

Междувременно се очаква и решение на ВСС по започналата  първа дисциплинарна процедура срещу Кокинов за нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата в градската  прокуратура.

След като подаде оставка, Николай Кокинов вече е само редови прокурор, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase