Роман Василев. Снимка: архив Булфото

Роман Василев ме подведе при искането за СРС-та по делото срещу ексвоенния министър от кабинета на Сергей Станишев Николай Цонев, призна днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Тогава зам.-градският прокурор Василев убедил Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да му даде разрешение за използване на СРС срещу друг подсъдим по делото – Тенчо Попов. Въпросното дело беше образувано срещу трима души – Цонев, екследователя Попов и съдия Петър Сантиров.

По данни на обвинението Цонев е предлагал подкуп на следовател Петьо Петров с посредничеството на Попов и Сантиров за осуетяване на наказателно преследване срещу ексминистъра.

Срещу Николай имаше три дела, като досега инстанциите са дали оправдателни присъди по всички.

Името на Роман Василев се набърка в скандал още при ареста на Николай Цонев, когато беше разпространен клип, на който се чува как Василев казва на Цонев: “Тъй като сте абсолютен престъпник. Колеги като за всеки един престъпник - долу на земята“.

Днес Цацаров не видя проблем в това, че Роман Василев е част от проверката за незаконното подслушване. Припомняме, че главният прокурор я разпореди, след като лидерът на БСП Сергей Станишев оповести сигнал за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и общественици от служители на СДОТО, под ръководството лично на ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

Цацаров мотивира избора си с това, че Василев “е зам.-градски прокурор“. По думите на обвинител №1 в проверката участват общо 10 души и те го информират всекидневно за хода й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase