Октай Енимехмедов остава зад решетките. Снимка: БТА

Октай Енимехмедов остава окончателно в ареста, реши Софийският градски съд.

25-годишният бургазлия насочи газов пистолет към лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на партията, докато Доган четеше доклада си. Повдигнати са му две обвинения – за хулиганство и закана за убийство. 

Според магистратите обвиненията срещу него са правилни, а с действията си Енимехмедов грубо е нарушил обществения ред.

Защитата на Октай поиска по-лека мярка – "домашен арест". Според нея няма как да се повдигне обвинение за заплаха за убийство, тъй като оръжието не е било смъртоносно. Съдът обаче отказа да измени мярката му за неотклонение.

Още по темата

„Ако мярката ми бъде изменена в "домашен арест", това ще бъде добре за моето развитие, защото ще мога да се подготвям и да завърша образованието си. Относно деянието ми, различните култури налагат различни ценности. Вярвам в бъдещето на България, нищо, че сме малка държава, това не ни пречи да бъдем най-добри", заяви в съдебната зала Октай Енимехмедов.

Той отново се обърна към магистратите с „ уважаеми народни представители“, за него били такива, тъй като в края на решенията си казвали „в името на народа“.

„Живеем в демократична страна, в която всеки има правото да изказва своето мнение. Не смятам, че съм заплаха за обществото и нямам намерение да извършвам друго престъпление“, заяви още Октай в съдебната зала.

На 22 януари 2013 г. Софийският районен съд остави в ареста Енимехмедов, като му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase