Снимка: БТА

Уклончиво отговори на повечето въпроси кандидатът за поста главен прокурор и председател на пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров по време на днешното изслушване във Висшия съдебен съвет преди гласуването за нов топ обвинител.

Цацаров беше изслушан последен след останалите двама кандидати – Борислав Сарафов и Галина Томова. Основният акцент в преслушването му правителството на съдебната власт сложи върху членството в тайни общества и по-конкретно – в масонски ложи.

„Не е допустимо участието на магистрати в организации, които създават зависимост“, заяви Цацаров.

По негови думи обаче магистратите са пълноправни участници в обществения живот и не бива и не може да им бъдат налагани ограничения за участието им в него. Той отказа да коментира директно масонските ложи и препоръча на членовете на ВСС и обществото да се информират за тях от книгите.

Цацаров призна, че през 2004 г. е получил награда – огнестрелно оръжие, от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. По негови думи обаче наградата му е била връчена за добра административна реформа и улесняване на комуникацията между институциите.

Цацаров бе категоричен, че Законът за МВР позволява той да бъде награден и съответно не вижда нищо нередно в това. „Ако тази награда е свързана с полезни принципи на организацията на работа, това е абсолютно допустимо“.

Магистратът категорично отхвърли появилите се твърдения, че може да има конфликт на интереси във връзка с работата на съпругата му като нотариус. „Няма нито един неин случай, който да е разглеждан от окръжния съд в Пловдив“, категоричен бе той.

Цацаров коментира и актуалната напоследък тема за отмяната на наказанието „доживотен затвор без право на замяна“. Той обясни, че не е привърженик на бързите реформи и трябва да има широко обществено обсъждане, преди да се вземе решение.

Кандидатът не взе конкретно отношение и по случая с Юри Ленов, Роман Василев и Тодор Тодоров – Чакъра, който беше убит при спецакция за задържането му, ръководена от тогавашния главен секретар и настоящ премиер Бойко Борисов. Соченият за убиец на Андрей Луканов Юрий Ленев пък осъди държавата за това, че е бил измъчван при разпитите си. Той обясни, че трябва да се запознае детайлно със случая и не може да коментира как би постъпил по казуса, ако стане главен прокурор.

Той коментира и делото на уволнената от Софийски градски съд съдия Мирослава Тодорова, която заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, гледащо се в районния съд в Пловдив. Кандидатът обясни, че се е запознал с материалите по делото, преди то да бъде разпределено на съдия – докладчик, а след това последният е работил абсолютно самостоятелно.

Във вижданията си за реформа за прокуратурата Цацаров не се отличаваше много от останалите двама кандидати. Той сложи акцент върху кадровото обезпечаване, оптимизирането на кадрите и пренасочването им от ненатоварени към натоварени звена, предвидимо кариерно развитие на прокурорите, административна реформа и създаване на нормални условия на работа. Кандидатът за главен прокурор предложи и създаването на ново звено – аналитично. Там по негови думи трябва да присъства цялата информация от оправдателните присъди и анализ на въпросните дела.

Цацаров, подобно на колегите си Сарафов и Томова, бе категоричен, че прокуратурата трябва да остане част от сдеъбната власт и няма причина да мине под шапката на изпълнителната. „Няма друга гаранция за независимостта на съдебната система, освен стриктното спазване на закона и изказването на проблемите и позициите“, заяви Сарафов.

Заседанието на ВСС за избор на главен прокурор продължава в момента с дискусия за кандидатурите. Правосъдният министър Диана Ковачева призова още веднъж при гласуването правителството на съдебната власт да вземе под внимание нравствените качества на кандидатите и управленческата им компетентност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase