ВСС прие декларацията. Снимка: архив БТА

След няколкочасови дебати и днес, и във вторник Висшият съдебен съвет прие декларация, в която защитава независимостта на съдебната власт.

Във вторник като извънредна точка на заседанието на правителството на съдебната власт бе вкарано искането за становище на съвета по изказвания на представители на изпълнителната власт за работата на магистратите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов за пореден път направи остро изказване за съдиите. Пред БНР той призова журналистите да не разпитват за случая с избраната за конституционен съдия Венета Марковска, а по-скоро да се поинтересуват от причините за оправдателните присъди на втора инстанция по делото “САПАРД“.

"Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система", попита вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Още по темата
Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Недоволството на съдиите предизвика и изказването на депутата от ДПС Гюнай Сефер, че за всяка осъдителна присъда срещу него един магистрат получава повишение.

В крайна сметка, след като във вторник членовете на ВСС първо се скараха дали изобщо да гледат точката за декларация по изказванията и поспориха в какъв вид точно да бъди приет текстът на декларацията, днес в късния следобед декларацията бе приета. В текстовете, които целяха да осъдят изказванията на Цветанов и Сефер обаче, имена изобщо не се споменават.

Защо смятате, че ако не споменем името или длъжността на даден министър, не сме заели позиция, попита риторично членът на ВСС Юлиана Колева на брифинг след заседанието.

Текстът е беззъб, неконкретен, изцяло е изпусната необходимостта от лична защита на отделния магистрат, каза
членът на ВСС Галина Карагьозова и посъветва членовете на ВСС да не се държат като джайнисти, които си връзват звънчета на краката и си слагат кърпа на устата, "сакън да не настъпят по пътя си някоя мравка."

Юлиана Колева обаче не коментира дали според нея така написан текстът е беззъб, но запита защо магистратите трябва да се “зъбят“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase