Мирослава Тодорова. Снимка: архив Булфото

До месец Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата съдия Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение.

Тодорова беше освободена от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението й предизвика скандал и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тодорова заведе дело за клевета срещу него, а уволнението й се отрази на доклада на ЕК за страната ни.

Веднага след уволнението си съдийката сподели, че вижда грешката си, но обясни, че не е спазена процедурата по дисциплинарното производство и не й е бил даден шанс да се защити. Тодорова беше един от най-големите критици на предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Тя обясни още, че срещу нея има и наложен двоен стандарт. Веднага след уволнението на магистрата се заговори усилено за неравномерната натовареност в различните съдилища.

Днес адвокатът на съдийката – Ина Лулчева, подкрепи тезата за двоен стандарт, като представи писмени доказателства, сред които справки по дела и публични изявления на съдии и членове на ВСС.

Според статистиката на дисциплинарната практика на ВСС дисциплинарно уволнение за провинение, подобно на това на Тодорова, е наложено само на още един съдия. Той е забавил петдесет процента от делата си, като преди това е бил наказван два пъти.

Още по темата
Тодорова досега никога не е била наказвана, а забавените от нея дела са едва три процента, каза Лулчева.

Според тезата на адвоката ВСС е нарушил и правото на съдия Тодорова да се защити и не се е опитал да изясни причините за забавянето на делата.

Пред журналисти Ина Лулчева заяви, че според нея реалната причина да се наложи дисциплинарното уволнение на магистрата е нейната лична позиция по определени въпроси.

Представителите на ВСС заявиха пред съда, че нарушенията на Тодорова са много тежки и съветът е имал всички основания да наложи дисциплинарното уволнение. Това становище бе подкрепено и от Върховната административна прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase