Повече от 12 часа продължи изслушването. Снимка: архив Булфото

Повече от 12 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота днес в пленарната зала на народното събрание.

На него присъстваха представители на всички политически сили, министрътът на правосъдието Диана Ковачева, чужди дипломати и представители на неправителствени организации, главният прокурор Борис Велчев и обмдсманът Константин Тренчев.

17-те кандидати, които се надпреварват за 12 места в новия Висш съдебен съвет бяха изслушани един по един. Първо всеки един беше представен от номиниралия го депутат, после самият кандидат за член на т.нар. правителство на съдебната власт представяше вижданията си за развитие и решаване на проблемите в съдебната система в рамките на 10 минути. Народните представители имаха право да задават допълнителни въпроси на всеки един от кандидатите.

Стигна се дотам, че личното събеседване с един от кандидатите продължаваше около час. Процедурата започна в 10.00 часа и продължи след 22.00 часа.

По време на изслушванията се чуха малко конкретни предложения, а опозицията се оплака, че се задават твърде общи въпроси.

Желаещите да станат членове на ВСС акцентираха главно върху справяне с проблема на натовареността на съдиите, който стана особено актуален след уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Те даваха и предложения за административни реформи, прозрачност при работата на Съвета, създаване на по-добри връзки между институциите и подобряване квалификацията на магистратите.

Основно място в изказванията им заемаха и независимостта на съдебната система и работата в конкретни срокове.

Всички тези проблеми на съдебната власт бяха засегнати в доклада на ЕК за напредъка на България, който излезе през юли.

Като цяло изслушването премина без спорове и напрежение. Цялата процедура се излъчваше на живо на сайта на парламента. Единственият спор, който възникна беше в началото на излушването между председателят на праваната комисия Искра Фидосова и депутатът от РЗС Емил Василев.

Василев зададе въпрос на издигнатия от БСП бивш зам.-министър на правосъдието и бивш член на ВСС Бойко Рашков за т.нар. "правни фамилии". Дъщерята на Рашков е съдия, а съпругата му нотариус.

Въпросът на Василев предизвика недоволството на Фидосова, която заяви, че не могат да се задават подобни лични въпроси, които накърняват достойнството на кандидатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase