Мирослава Тодорова спечели през 2011 приза на БХК "Човек на годината". Снимка: humanoftheyear.org

Върховният касационен съд реши, че съдът в Пловдив ще гледа делото за клевета, което съдията Мирослава Тодорова води срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Председателят на съюза на съдиите съди МВР шефа за клевета.

Тя подаде тъжба срещу него в Софийския районен съд. Процесът се падна на съдия Иван Иванов, който реши да се обърне към върховните магистрати.

Според закона ВКС може да прати делото на друг районен съд, тъй като пострадалият е съдия от района, където по принцип трябва да се гледа процесът.

В момента Тодорова е градски съдия и гледа на втора инстанция делата на районния съд. Когато делото отиде на новото място, съдиите там могат да си правят отвод, ако са в близки отношения с Тодорова и това би повлияло на безпристрастността им. Тодорова е наела за защитник шефката на адвокатурата Даниела Доковска.

Шефът на съюза на съдиите съди Цветанов за това, че министърът е разгласил за нея неверни и позорящи обстоятелства, свързани както с магистратската й работа, така и с дейността й като представител на обществеността в качеството й на председател на съюза.

Още по темата
МВР шефът започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и тогава заведе дело за клевета срещу него.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

Ако Цветанов бъде признат за виновен, той може да бъде наказан с глоба от 5000 до 15 000 лв. и с обществено порицание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase