Снимка: БТА

50-годишният Георги Илиев, който е племенник на Кирил Рашков - Цар Киро, е с постоянна мярка "задържане под стража". Тя му беше наложена от Апелативния съд в Пловдив заради незаконна лихварска дейност.

Доказателствата, събрани срещу него, сочат, че между 2005 и 2010 година Илиев е извършил банкови сделки с четирима души, като им е отпуснал заеми в големи размери.

За това време се натрупали 36 700 лева лихви върху кредитите, които Илиев е присвоил незаконно. Така са нарушени Законът за банките и този за кредитните институции.

Още по темата
Лихвите е събирал чрез заплахи, посочиха магистратите и допълниха, че в дома му в Катуница са открити тефтери с имената на длъжниците.

"Георги Илиев е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години", съобщиха за Dnes.bg от прокуратурата.

В мотивите на съда за най-тежката мярка за неотклонение е записано, че Илиев може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Защитата на племенника на Цар Киро се опита да го измъкне от ареста с мотива, че той страда от рак на пикочния мехур, има пластика на стомаха и единият му бъбрек е изсъхнал.

"Липсват доказателства хроничното заболяване да се е обострило, което да е пречка за престоя му в следствения арест", заяви съдията по делото.

Георги Илиев остава за постоянно в ареста, като няма право повече да обжалва мярката си "задържане под стража".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase