Йоско дойде в съда в охрана. Снимка: Булфото

Осем години затвор получи Йосиф Йосифов-Йоско за причинената от него катастрофа през март миналата година в столичния квартал "Бояна". 

При инцидента загинаха двама души, а други двама пострадаха. Самият Йосифов остана инвалид. Присъдата си днес той чу, седнал в инвалидна количка.

По-рано прокуратурата поиска Софийският градски съд да наложи на Йоско максималното предвидено в закона наказание от 15 години затвор.

Присъдата му обаче е под максималната, тъй като на предишното съдебно заседание Йоско призна всички обстоятелства около инцидента и делото се гледа по съкратената процедура. В този случай според последните изменения на Наказателния кодекс присъдата му трябва да се намали с една трета.

Адвокатът на Йоско пък поиска от съда условна присъда. По думите му независимо каква ще е присъдата, не може да е по-тежка от това, което Йоско сам си е причинил. Достатъчно е наказан и сега, отбеляза защитникът.

Йоско ще трябва да плати и 680 000 лева кръвнина на близките на пострадалите и загиналите. Разноските по делото в
размер на над 5000 лева също ще са за негова сметка.

Прокуратурата и Йосифов, който дойде в съда със седем охранители, отказаха да коментират решението на съда. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Преди да стане ясна присъдата, Йосифов заяви, че съжалява за случилото се и че  никой здравомислещ човек не би искал да причини страдание на толкова семейства.

Още по темата
През март миналата година Йоско навлезе в насрещното и се заби челно в автомобил КИА с бронирания си джип.

Колата бе смазана, а на място загинаха 31-годишният Станислав Михайлов и 53-годишният Димитър Керчев. Други двама мъже пострадаха тежко. Йоско също бе приет в болница с опасност за живота.

Разследваният за убийството на Константин Димитров-Самоковеца Йоско е обвинен, че е шофирал пиян – с 2,6‰ алкохол в кръвта, и с превишена скорост – 95 км/ч, с което е причинил катастрофата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase