Подсъдимите Данаил Георгиев (л) и Живко Желев Снимка: Булфото

Хасковският окръжен съд даде ход на делото за катастрофата в Симеоновград, при която навръх Великден миналата година загинаха шестима младежи, а други двама бяха ранени. Те бяха прегазени на тротоара от Опел Вектра, шофиран с несъобразена скорост.

Обвиняеми по делото са шофьорът на колата Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев, който му предоставил ключовете за автомобила.

В залата днес адвокатите на подсъдимите опитаха да върнат делото на прокуратурата. Мотивът - допуснати са съществени нарушения на процесуалните правила, които са ограничили правото на защита на обвиняемите.

Според защитата срещу Данаил и Живко има едно и също обвинение, без да се уточнява и разграничава дали се касае за съучастие и в каква форма.

Адвокатите подчертаха, че в хода на досъдебното производство от окръжната прокуратура са им били отказвани искания за доказателства, сред които и основното - лекият автомобил, с който е станала катастрофата.

Исканията на защитата на двамата подсъдими са с цел да се докаже кой е бил шофьор на автомобила. Според тях на този етап няма доказателства, че колата е шофирана от Данаил или Живко.

Съмненията са, че шофьор е бил третия пътник в колата - Христо Иванов.

Още по темата

В показанията си той твърди, че е седял на задната седалка в автомобила. Думите си Христо потвърди и днес в съдебната зала.

Освен него бяха разпитани още 14 свидетели - близките на жертвите и двамата пострадали при катастрофата.

Данаил и Живко не се признаха за виновни. Те заявиха, че ще дадат обяснение пред съда на по-късен етап. Процесът за "черния Великден" продължава и утре, когато трябва да бъдат разпитани нови 20 свидетели.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът Цветан Цветанов се е свързал с майката на загиналото момче при катастрофата Трифон Трифонов. Той е заявил, че ги подкрепя и съобщил, че обещаната кръгла маса по повод исканията на почернените родители причиняването на смърт на пътя да се приравни към умишлено престъпление, а наказанията за шофьорите да бъдат по-строги, ще се състои на 6 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase