Снимка: БТА

До момента няма виновни за зверската автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха общо девет души, а 23-а бяха ранени.

Инцидентът стана в средата на месец юни, когато автобус на фирма "Ентуртранс", превозващ пътници от София за Бургас се преобърна и запали на аутобана край Пловдив.

Двумесечният срок, с който беше удължено разследването, изтече.

Готови са резултатите на петорната техническа експертиза, но от прокуратурата отказват да огласят подробностите.

За момента е ясно, че най-вероятно причината за инцидента е техническа неизправност. Некачествени заварки и напукано шаси са сред част от проблемите. Според една от експертизите по време на движение се е скъсала една от щангите на ходовата част на автобуса.

"Към момента има повдигнати обвинения само към шофьора на автобуса за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице”, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гавраилов.

В момента предстои анализ на всички експертизи, за да се прецени дали има и друго лице освен водача, което може да носи отговорност за инцидента.

"Трябва да се преценят доказателствата и да се установи  дали нарушаване на правилата за движение или техническа неизправност е довело до смъртта на деветима думи", категоричен е прокурор Гавраилов.

43-годишният шофьор на автобуса Светослав Димитров беше освободен от ареста под парична гаранция от 1000 лева. Като обвиняем е привлечен и управителят на фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase