Снимка: Архив Булфото

Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора на кмет на пазарджишкото село Априлци (община Пазарджик).

Делото беше образувано по жалба на Марин Манолов, кандидат за кмет на селото, издигнат от „Граждански избор-модерна политика". Той загуби балотажа само с три гласа в полза на настоящия кмет от ГЕРБ Атанас Маратилов.

Заради малката разлика между двамата кандидати съдът допуснал повторно преброяване на бюлетините.

Проблем открили в 7 от тях, приети за невалидни при броенето на балотажа. Те били все в полза на загубилия кметската надпревара Марин Манолов.

Тези бюлетини са по установения образец, съдържат два броя печата на СИК, само в едно от квадратчетата е поставен знак “Х”, без този знак да навлиза в другото квадратче, както и върху тези бюлетини няма вписани специални символи като букви, цифри или други знаци, пише в решението на съда.

Това, че знакът "Х" е грозно или криво написан и не е разположен точно върху цифрата, а до нея, без да излиза от квадратчето, не прави бюлетината недействителна, констатират магистратите.

Освен това проверката установила, че по време на преброяването между членовете на секционната комисия са възниквали спорове относно това дали дадена бюлетина да бъде определена като действителна или не, като точно за 7 бюлетини е бил съставен отделен протокол.

При тази ситуация крайният резултат от избра за кмет на кметство Априлци се променя и магистратите го обявяват за недействителен.

Решението на Административния съд в Пазарджик може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase