Веселин Пенгезов. Снимка: Архив, Булфото

Върховният административен съд (ВАС) отмени уволнението на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшия съдебен съвет отстрани Пенгезов от шефското място заради имотния скандал с т.нар. бедни съдийски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от близките на магистрати, за които стана ясно, че са се с сдобили с апетитни имоти в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаещи се жители на общината.

ВСС уволни шефа на апелативния съд с мотива, че е нарушил Кодекса за етично поведение на магистратите и е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Още по темата

В мотивите на ВАС се посочва, че не е доказано как Пенгезов като магистрат е участвал в придобиването на право на строеж от дъщеря му.

Съдът изтъква, че не е важно само да се заяви, че е нарушен етичният кодекс на магистратите, а и трябва да се посочи с какви „действия или бездействия“ е станало това.

С днешното си решение на върховните магистрати отменят второ ключово решение, взето от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък ВАС отмени назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд с мотива, че при гласуването ВСС е нарушил Закона за съдебната власт, който ги задължава да избират ръководителите на съдилища с явен вот, а не тайно, както бе избрана Янева. По този случай обаче предстои да се произнесе последната инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase