Снимка: Архив, Булфото

Софийският административен съд (САС) образува две дела за касиране на местните избори в столицата.

И двете дела са по жалби на политическата партия „Зелените“ и коалиция „Общност на демократичните сили“. Те са срещу решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК) за избор на кмет и на общински съветници в София.

В жалбите до съда те посочват, че множеството нарушения на Изборния кодекс са довели до опорочаване на вота. Изтъкват проблема с големия брой недействителни бюлетини, информацията, че 80% от протоколите в София бяха сгрешени, както и че неправомерно хора са изваждани от избирателните списъци и така не са успели да упражнят правото си на глас

Според тях процедурите са нарушени и чрез допускането на хора да гласуват след определен час и че е имало изборни секции за повече от 1000 души.

Още по темата

Делото за касиране на избора на кмет на София е насрочено за 7 ноември. На следващия ден САС ще гледа делото срещу резултатите от изборите за общински съветници.

ПП „Зелените“ излязоха с позиция за провеждането на вота още миналата седмица. Тогава от партията заявиха, че това са избори, които връщат страната във времето на тоталитаризма.

Те определиха присъствието на депутати от ГЕРБ в ОИК-София, докато се обработваха протоколите и изнасянето на бюлетини извън позволените места като „крещящи нарушения на правилата за преброяване“.

Според „Зелените“ изборните резултати са постигнати в условия на „психологически терор, корпоративен натиск върху избирателите и откровена търговия с гласове“.

„Искаме касиране, за да опровергаем вица за ЦИК — Цецо Избира Кандидатите, и за да останат хора в България“, заявиха от партията в оценката са за изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase