Луксозното Ауди на дядо Николай. Снимка: Булфото

Една година затвор получи Николай Якимов, който задигна лъскава лимузина на пловдивския митрополит Николай и опита да открадне други два автомобила на владиката.

Пловдивският районен го призна за виновен, че е извършил това престъпление повторно, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друга такава кражба.

Николай Якимов е от Велинград, ученик в 11-и клас. Осъждан е до момента два пъти за кражби. През месец май пристигнал в Пловдив.

Още по темата

Тъй като бил безработен и нямал доходи, решил да извърши кражба. Минавайки по ул. "Станислав Доспевски", той видял, че дворната врата към улицата на №20, където се намирал домът на митрополита, е отворена, а в двора са паркирани няколко леки автомобила, сред които и задигнатото „Ауди А8”, на стойност 62 хиляди лева.

Подсъдимият отворил входната врата на митрополитския дом и взел от шкафчето четири връзки с ключове, съответно за аудито, както и за паркираните в двора БМВ и "Мерцедес" и за микробус "Форд Транзит", както и ключа за входната врата на дома. След това се опитал да запали с автомобила и да потегли с него.

В същия момент обаче той бил забелязан от свещеника Георги Димитров, който отговарял за администрацията на митрополията.

Крадецът обяснил на свещеника, че ще излиза с автомобила. Той обаче се усъмнил и отишъл да пита монахините, а през това време крадецът задигнал лъскавото возило.

"Подсъдимият се призна за виновен и между него и Районната прокуратура се сключи споразумение, одобрено от съда", съобщи за Dnes.bg говорителят на Съдебната палата Марияна Кирезиева.

Споразумението за една година затвор влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase