Борис Велчев. Снимка: Архив Булфото

“Да бъдем обвинявани в пасивност, за мен е трудно обяснимо“, заяви Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Така главният прокурор, който персонално е посочен в евродоклада, коментира констатациите, към които още вчера заяви, че има забележки.

За доклада

Главният прокурор определи доклада като „средно обективен“, с „препоръки, включително към ръководството на прокуратурата”.

“Вероятно сте обърнали внимание – те са посочени на 4 места в доклада. Вероятно това е внушение на някой много авторитетен и силно добронамерен към мен вътрешен фактор, който е успял да убеди комисията, че за да разбера една препоръка, трябва да я прочета 4 пъти. Всъщност става дума за една препоръка – да анализираме дела, по които има оправдателни присъди, и да предприемем мерки за протестирането им. Защо е било необходимо да се повтори тази препоръка 4 пъти, за мен е загадка”, подчерта Борис Велчев.

„Споменете си как се нарича механизмът, по повод който излизат тези доклади – това е „Механизъм за сътрудничество и оценка”. На мен ми липсва този механизъм в частта сътрудничество... Ние ще търсим своя собствена комуникация с комисията, за да се опитаме да ги убедим, че понякога, преди да правят изводи за системни пропуски по 4-5 дела, а делата в България са няколкостотин хиляди, е добре да се чуе и нашата позиция”, обясни Велчев.

За слабостите

Основните проблеми на обвинението според ЕК са свързани с броя на делата срещу организираната престъпност и на оправдателните присъди по тях.

Според него става въпрос за 4 или 6 дела на Върховната касационна прокуратура.

„По всичките съм информиран в детайли какво се случва. Друг е въпросът, че е изключително удобно да се персонифицира – това е един български стандарт, който сме разпространили на запад, че лично трябва да се извърши анализа от главния прокурор, че главният прокурор лично трябва да протестира всяка една оправдателна присъда”, посочи Борис Велчев.

„Не сме жалили усилията си да протестираме оправдателните присъди, не жалим усилията си да искаме възобновяване на постигнати споразумения, да искаме възобновяване на прекратени дела, чието прекратяване е било потвърдено от съда”, продължи той.

Главният прокурор посочи, че за последните 4 години всъщност броят на осъдените за участие в организирани престъпни групи е нараснал три пъти.

“Дали това според вас е оценка за лош атестат? Нима е възможно от една оправдателна присъда по т.нар. знакови дела – това е понятие, което все още ми предстои да разбера какво означава – да даде повод за подобни изводи по отношение на всички стотици дела годишно, по които за миналата година има около 250 осъдени лица. Струва ми се, че това е несправедлива оценка и аз реагирах срещу нея”, изтъкна главният прокурор.

Още по темата

Освен това той обясни пред журналистите, че още в следващия си доклад пред родните депутати ще подготви специален раздел, посветен на оправдателните присъди.

Там конкретно щели да бъдат отбелязани броят им и мотивите за тях, ще има и анализ на слабостите в прокурорската практика и в законодателството, довели до присъдите.

„Има оправдателни присъди, които не се дължат на пропуски на прокуратурата, а на факта, че едно лице просто е било невинно и неговата невинност е била установена в хода на съдебното производство”, посочи главният прокурор.

Велчев заяви, че приема редица от препоръките. За пример посочи липсата на единна методика за финансови разследвания, свързани с организираната престъпност.

“Това е нашата структурна слабост, ние я знаем и предприемаме мерки за нейното отстраняване, просто се оказа малко по-трудно, отколкото очаквахме в началото, но да се направи изводът, че в България има влошаване на дейността по противодействие на организираната престъпност, е силно несправедливо”, обяви той.

За Наказателния кодекс

Според Велчев няма как да се изпълнят препоръките в евродоклада с остарял Наказателен кодекс (НК). Тук главният прокурор похвали министър Маргарита Попова, която работи с експерти върху нов НК. Той трябва да влезе в Народното събрание до 2013 г.

„Не бива да си мислите, че изготвянето на такъв изключително консервативен и сложен за анализ закон, като НК, е проста работа”, коментира той.

За премиера

„С премиера сме единни в едно – искаме да анализираме много внимателно всички препоръки, без никаква емоция, много прагматично и да направим всичко, което зависи от изпълнителната и от съдебната власт тъй, щото да изпълним всички препоръки до догодина и да поставим въпроса за това – оттук нататък какъв да бъде механизмът, ако изобщо ще го има”, заяви главният прокурор на републиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase