Борис Велчев. Снимка: Булфото

Главният прокурор Борис Велчев е определил като много притеснителен факта, че големи съдилища не избират делегати за събранието, на което трябва да бъдат гласувани нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота.

Те трябва да заемат местата на подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова, но няколко съдилища, включително Върховният касационен съд, не излъчиха делегати.

"Не вярвам, че това съдилищата да не избират делегати се дължи на технически причини, по-скоро е вид недоверие", коментира Велчев.

Още по темата
Обвинител №1 изрази надежда и Народното събрание да попълни квотата на ВСС и припомни, че по закон съдиите и депутатите трябва да направят това.

Според Велчев отлагането на старта на спецсъдилищата за догодина ще позволи да се направи всичко необходимо, за да се работи в по-спокойна обстановка.

Той каза, че е притеснен от пропадането на изборите за председатели на двете спецсъдилища. Според главния прокурор вероятно до края на месеца ще бъдат избрани и магистратите в тях.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев пък каза, че не е виждал протоколите от събранията на съдилищата, които не са избрали делегати. Ако има кворум, делегатското събрание ще бъде проведено, допълни Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase