Снимка: Булфото

Специализираната прокуратура ще работи без политическо вмешателство. Това гарантираха на съвместна пресконференция новоизбраните шефове на първоинстанционната и апелативната прокуратура – Светлозар Костов и Борислав Сарафов.

„Няма да има никакво влияние и никакво вмешателство в работата, няма да се изпълняват никакви поръчки. Ще се работи само по доказателствата, закона и вътрешното убеждение, подчерта Сарафов.

Шефът на апелативната спецпрокуратура отхвърли твърденията, че е в близки отношения с правосъдния министър Маргарита Попова – твърдение на вътрешния министър Цветан Цветанов. Сарафов заяви, че двамата са работили заедно – тя като прокурор, той като следовател, но отношенията им са служебни и не вижда нищо укоримо в това.

Така както специализираните престъпни групи се наричат семейство, така и екипите в специализираната прокуратура ще бъдат като семейство, заяви пък новоизбраният председател на първоинстанционната специализирана прокуратура Светлозар Костов.

По думите му бъдещите спецпрокурори трябва да бъдат „творчески в работата си и консервативни в прилагането на закона“, а екипността ще бъде основният принцип на работа.

В новото звено ще има два отдела – икономически и криминален, а делата в тях ще се разпределят на случаен принцип. По думите му, както в лекарската професия има различни специалисти, така и обвинителите ще бъдат експерти в различни области.

Двамата председатели признаха, че са очаквали различни кандидати за прокурори в новите звена – сега желаещи да работят в специализираните прокуратури са предимно обвинители от районните прокуратури, които нямат такъв опит в делата срещу организирани престъпни групи.

Те обясниха, че след назначаването служителите ще минат през 3-4 обучителни семинара. Борислав Сарафов уточни, че обвинителите трудно могат да се обучат за този период, но ще получат поне теоретична подготовка.

Очаква се в специализираната прокуратура да постъпят и около 40-50 опитни прокурори, каза Светлозар Костов, като коментира, че така в звеното ще има две поколения – по-млади и по-опитни обвинители.

Относно делото "Октопод", чийто наблюдаващ прокурор е Светлозар Костов, той отрече, че възнамерява процесът да се гледа в специализирания наказателен съд.

Костов допълни, че новият му пост не е пречка да ръководи делото, и обеща разследването да приключи скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase