Снимка: Булфото

Съюзът на съдиите в България призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки заради „безпринципното „кадруване”, което „разрушава независимостта на съда „отвътре” и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона“.

Това се посочва в писмо, изпратено до Народното събрание, до правосъдния министър и до ВСС, след избора на нов председател на Софийския градски съд.

Според съдиите сме свидетели на извънредна ситуация на „безпрецедентната криза на общественото доверие“ и са необходими радикални решения.

„Връщането им (на членовете на ВСС – б. р.) към изпълнение на магистратските им или други юридически функции не би причинило по-неблагоприятни последици от създадената понастоящем угроза за авторитета на цялата съдебна власт“, заявяват от Съюза на съдиите.

Още по темата

Те посочват, че изборът на председател на СГС не е самостоятелен проблем, а „е част от поредица последователни назначения, протекли недемократично и непрозрачно“. Съдиите не оспорват правомощията на ВСС да предпочете определена кандидатура, но призовават съвета да отговори какви са критериите за избора.

От съюза припомнят, че предстои подбора за специализираните съдилища и прокуратури и заявяват, че липсата на обществено доверие ще рефлектира върху всеки следващ избор, независимо от достойнствата на предпочетения кандидат.

От съдийската организация припомнят, че членове на ВСС буквално нападнаха подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова, но изтъкват, че „ВСС нито веднъж не защити съда и отделните съдии от нападките на високопоставени представители на изпълнителната власт“. Според тях, така ВСС не успява да осигури независимостта на съдебната власт.

Съдиите призовават министъра на правосъдието Маргарита Попова да започне консултации  за промяна на статута и функциите на ВСС и за промени в Закона за съдебната власт.

Едно от предложенията е ВСС да не бъде постоянно действащ орган, броят на членовете му да се намали, като парламентарната квота се редуцира до 1/3 от състава и се избира с мнозинство от 2/3, а мандатът на членовете да бъде 3 вместо досегашните 5 години.

„Членовете на ВСС по време на мандата си да не се освобождават от изпълнение на задълженията им като магистрати, за да не се отделят от общността“, посочват съдиите.

Те предлагат още да се предвиди разделянето на ВСС за прокурори и съдии при решаването на кадровите въпроси, да се въведе единно атестиране, а съветът да се мотивира обстойно за всяко назначение.

Съдиите настояват и за централизиран процес за израстване в кариерата, който да се основава на подробно и задълбочено централизирано атестиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase