Обраният трезор в София. Снимка: Булфото

Софийският градски съд остави Борислав Ралчев за постоянно в ареста. Прокуратурата
твърди, че управителят на разбития банков трезор незаконно е събирал пари на хората и ги е държал на влог.

Той е нанесъл щети в големи размери на няколко лица. Сумите правят около четвърт милион лева - 85 000 лв., 45 000 лв., 60 300 евро, 6000 лв., 12 000 долара и 4100 евро.

Пред съда Ралчев обясни, че всъщност хората сами предлагали парите си, а той имал затруднения да им ги върне, тъй като дошла финансовата криза. Освен това заводът за тръби на Ралчев в Трън също бил с финансови затруднения.

В съдебната зала стана ясно, че още през миналата година пострадали от дейността на Ралчев се жалвали в прокуратурата. Свидетели твърдят, че сестра му - Нели Ралчева, която е негов съдружник във фирмите, била напуснала страната, пише БТА.

Още по темата

За да остави Ралчев за постоянно в ареста, съдът се обоснова с това, че той незаконно е оперирал с парите на близо 60 човека. Не може да става дума за заем, защото само банките уговарят лихви. Съдът реши, че адекватната мярка за неотклонение за собственика на разбития банков трезор е именно постоянния му арест.

Защитниците на Ралчев смятат, че решението на СГС е абсурдно и ще обжалват, защото, за да се твърди, че клиентът им е упражнявал незаконна банкова дейност, трябва да има събрани достатъчно доказателства за това.

На 3 май полицията арестува 51-годишния Борислав Ралчев, собственик на обществен трезор в София, който бе обран на 2 май. Прокуратурата разследва Ралчев за извършени финансови операции без разрешение.

След обира част от потърпевшите граждани разказаха, че от години Ралчев се е занимавал с лихварска дейност, а от няколко месеца насам е спрял да изплаща лихвите на хората, които са му поверили парите си.Някои дори заподозряха, че той само е инсценирал обира, тъй като не може да изплати сумите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase