Осъденият Иван Янакиев. Снимка: БТА

11 години затвор при първоначален строг режим постанови Ямболския окръжен съд за 18-годишния Иван Янакиев, обвинен за убийството на своя връстник Галин Николов.

Осъденият, който има и други присъди, трябва да заплати и по 100 000 лева на двамата родители на убитото момче, както и всички разноски и такси по делото.

Жестокото убийство бе извършено на 21 май 2009 г. в местността Бакаджик край Ямбол.

На 4 декември 2009 г. бе задържан непълнолетния тогава Иван Янакиев, обвинен за извършител на деянието.

Според обвинението в деня на убийството около 12,00 часа Галин е качен насила в лек автомобил от три момчета и е закаран в подножието на Бакаджика.

Първоначално нападателите искали от Галин да им даде ключа за дома си, за да откраднат пари, които смятали, че притежава след продадени от семейството му имоти.

Последвали отказ, разправия и побой. Галин е намушкан пет пъти с нож в различни  жизненоважни органи, показва експертизата. Момчето починало от раните си.

За да прикрият извършеното, момчетата изкопали плитък гроб и заровили тялото на Галин. Десет дни по-късно привлечените като свидетели по делото младежи Кенаров и Златев повторно заровили трупа на друго място, вече по-дълбоко.

Защитата на осъдения обяви, че ще обжалва произнесената присъда пред Бургаския апелативен съд в 15-дневен срок.

Адвокатите смятат, че истинските извършители на убийството са Кенаров и Златев.

От своя страна родителите на убитото момче обявиха, че приемат решението на Ямболския окръжен съд, въпреки желанието им за доживотен затвор за убиеца на сина им.

Те заявиха категорично, че според тях Иван Янакиев не е единственият виновен за смъртта на детето им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase